Dürüm kebab

Durum kebab, czasami zwany rollo lub kebabem w naleśniku (naleśnik to to nie jest) to po prostu każdy kebab zawinięty w płaski chleb lavash.

Przepis na Dürüm kebab

Czas przygotowania: 15 minutes

Czas gotowania: 5 minutes

Przepis na Dürüm kebab

Składniki

  • sos czosnkowy (wyciśnięty czosnek zmieszany z jogurtem i majonezem)
  • płaski chleb lavash lub gotowe pieczywo na tortillę
  • pokrojony pomidor
  • odrobina cebuli posiekanej w talarki
  • liście sałaty lodowej
  • ser feta
  • pierś z kurczaka (lub inne preferowane mięso)

Przygotowanie

Pierś oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie usmażyć i pokroić w paski. Rozsmarować na lavash/tortilli część sosu czosnkowego, dodać liście sałaty lodowej i pokrojonego kurczaka. Następnie dodać pomidora, cebulę, fetę pokrojoną w kostkę po czym dodać resztę sosu i całość zawinąć w rulon. Voila!


Lavash

Składniki:

  • paczka drożdży
  • półtorej szklanki ciepłej wody (nie wrzątku)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • trochę uprażonych ziaren sezamowych
  • 4 i pół szklanki mąki

Przygotowanie:

 

Mieszamy drożdże, cukier, wodę i czekamy aż zaczną „pracować”. Mieszamy mąkę, sól i rozrobione drożdże aż do powstania jednolitej masy. Wkładamy kulkę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy objętość 2 x, dalej je wyrabiamy i dzielimy na 8 części i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, rozwałkowujemy na prostokąty o grubości ok 3-4mm, dziurawimy widelcem, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok 25 minut aż do uzyskania złotego koloru.

zobacz następny przepis>>